27
Ιουν

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Γενικά

Άρθρο 232 / Ν.4072/2012: «Όπου στον κ.ν. 2190/1920 και στο Ν. 3190/1955 προβλέπεται δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., αυτή μπορεί να αντικαθίσταται με ανάρτηση των δημοσιευτέων πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εφόσον η διεύθυνση αυτής έχει καταχωρισθεί στην Μερίδα της εταιρείας. Για την ανάρτηση των παραπάνω πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνεται αμελλητί το οικείο Μητρώο. Προθεσμίες που συνδέονται με δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν από την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε στο οικείο μητρώο την ανάρτηση στην ιστοσελίδα. Αποκτήστε Online Ισολογισμό στις χαμηλότερες τιμές τις αγοράς!

Αν η εταιρεία δε διατηρεί ιστοσελίδα ή δεν έχει καταχωρήσει αυτήν στην Μερίδα της, οι δημοσιεύσεις της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιούνται, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., και σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.»

Οι εταιρείες πρέπει να έχουν υπόψη, ότι κάθε φορά που πραγματοποιούν ανάρτηση ισολογισμού στην ιστοσελίδα τους, οφείλουν και να τη γνωστοποιούν στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ, δεδομένου ότι σύμφωνα με το νόμο, «οι προθεσμίες που συνδέονται με τη δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα, ξεκινούν ή λήγουν, από την ημέρα που η εταιρεία ανακοινώνει στο Γ.Ε.ΜΗ την ανάρτηση στην ιστοσελίδα, διαφορετικά θεωρείται εκπρόθεσμη και αντιμετωπίζει ακυρότητα των πράξεων».

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η ιστοσελίδα πρέπει να είναι αποκλειστικά της Α.Ε. όχι εκπροσώπου, λογιστή, μετόχων, κ.λ.π. – Η EPROM τη κατοχυρώνει στα δικά σας στοιχεία!

Ως ιστοσελίδα της εταιρίας κατ’ αναλογία με την έννοια που αποδόθηκε και επικράτησε κατά την ενσωμάτωση των σχετικών κοινοτικών οδηγιών (βλ. νόμο 3884/2010 – οδηγία 2007/36, Π.Δ. 86/2011 -οδηγία 2009/109), όπου ο αγγλικός όρος internet site ή website αποδόθηκε στα ελληνικά ως ιστοσελίδα και με αυτή την έννοια ενσωματώθηκε και χρησιμοποιείται στα σχετικά άρθρα του κ.ν. 2190/1920, νοείται ο δικτυακός τόπος της εταιρίας (website, internet site) τον οποίο χρησιμοποιεί η εταιρία και στον οποίο μπορεί κατά τη δική της αποκλειστικά βούληση, να αναρτά ή να απαναρτά κάθε πληροφορία που επιθυμεί ή υποχρεούται. Συνεπώς με τον όρο ιστοσελίδα στις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 νοείται ο ιστότοπος, ιστοχώρος ή διαδικτυακός τόπος (αγγλ. web site) της εταιρείας ο οποίος αποτελεί μία συλλογή από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και άλλα ψηφιακά στοιχεία, τα οποία φιλοξενούνται στο ίδιο domain (περιοχή) του Παγκόσμιου Ιστού (π.χ. εταιρεία.gr).

Προθεσμία γνωστοποίησης των αναρτήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. και προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών:

Στο άρθρο 232, ορίζεται ότι «οι προθεσμίες (N.2190/1920 και 3190/1955) που συνδέονται με τη δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα (δηλαδή των 20 ημερών πριν την συνέλευση) λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν από την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε στο οικείο Μητρώο (δηλαδή στο Γ.Ε.ΜΗ.) την ανάρτηση στην ιστοσελίδα (δηλαδή δεν εκκινούν από την ημερομηνία της ανάρτησης).